Ohita valikko
Mies ja nainen kadulla autoon menossa

Muutto

VAASA - Muutto

Tervetuloa asumaan Vaasaan, joka sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa, jossa asuu yhteensä yli 176 000 asukasta. Kun muutat alueelle, on asioita joita sinun on hyvä suunnitella etukäteen.  

Tällä sivulla löydät perustietoa oleskeluluvan saamisesta, eri oleskeluluvista, oleskeluoikeudesta ja rekisteröinnistä kun saavut maahan. 

Muutto toisesta Pohjoismaasta Suomeen

Kun muutat Pohjoismaista Suomeen, muuttoilmoitus on tehtävä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa

Muutto EU- tai ETA-maasta

Oleskeluoikeus

Kun muutat Suomeen, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi EU-kansalaisena Maahanmuuttovirastolle kolmen kuukauden (90 päivän) kuluessa siitä, kun olet muuttanut Suomeen.  

EU:n kansalaisena sinulla on rajoittamaton oikeus tehdä työtä heti kun saavut Suomeen. Sinun ei tarvitse odottaa, että maahanmuuttovirasto on rekisteröinyt oleskelusi. 

Rekisteröinti 

Kun muutat Suomeen, sinun pitää rekisteröidä asuinpaikkakuntasi ja osoitteesi, jotta kaikki viranomaiset löytävät sinut väestötietojärjestelmästä. Tämän voit tehdä Digi- ja väestötietovirastossa. Jos et ole vielä saanut Suomen henkilötunnusta, saat sen viimeistään kun rekisteröidyt.  Lue lisää digi-ja väestöviraston sivulta.

Jos tietosi löytyvät jo Suomen väestötietojärjestelmästä, voit tehdä muuttoilmoituksen sähköisesti. Muuten sinun pitää käydä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.

Muutto EU-maiden ulkopuolelta

Oleskelulupa 

Jos muutat Suomeen EU:n tai ETA:n ulkopuolelta, tarvitset voimassa olevan oleskeluluvan. Tämä haetaan ennen Suomeen muuttoa Maahanmuuttoviraston e-palvelun kautta (enterfinland.fi)  ja Suomen edustustoista  ulkomailla. Jos haluat vierailla Suomessa turistina enintään 90 päiväksi, sinun tulee hakea viisumi (www.migri.fi) Suomen ulkopuolisesta Suomen suurlähetystöstä. 

Oleskelulupatyyppejä on erilaisia, riippuen maahantulosyystä (perusteena esim. opiskelu, työ tai perhe) ja siitä, onko muutto tilapäistä tai jatkuvaa / pysyvää.  

Jos sinulla on työpaikka Suomessa, sinun täytyy hakea työntekijän oleskelulupaa  suomessa  lue lisää migrin sivuilta Sinulla voi olla rajoittamaton tai rajoitettu työoikeus. Joissakin tapauksissa et tarvitse oleskelulupaa työntekoon lue lisää migri.fi sivuilta . 

Usein sinulla pitää olla riittävät taloudelliset resurssit kun haet oleskelulupaa. Lue lisää taloudellisista resursseista maahanmuuttoviraston sivuilta.

Rekisteröinti / muuttoilmoitus 

Kun muutat Suomeen, sinun pitää rekisteröidä asuinpaikkakuntasi ja osoitteesi, jotta kaikki viranomaiset löytävät sinut väestötietojärjestelmästä. Tämän voit tehdä Digi- ja väestötietovirastossa. (https://dvv.fi/ulkomaalaisen-rekisterointi )Jos et ole vielä saanut suomalaista henkilötunnusta, saat sen viimeistään kun rekisteröidyt.   

Osoitteesi tallennetaan henkilötietojesi kanssa. Osoite voi olla väliaikainen, pysyvä  tai vain postiosoitteena käytettävä osoite. Lue lisää kotikunnasta digi-ja väestöviraston sivuilta. Henkilötunnusta käytetään henkilöiden tunnistamiseen eri viranomaisten rekistereissä ja tietojärjestelmissä sekä niiden välisessä tiedonsiirrossa. 

Jos tietosi löytyvät jo Suomen väestötietojärjestelmästä, voit tehdä muuttoilmoituksen sähköisesti. Muuten sinun pitää käydä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.  (dvv.fi)

Lisää tietoa muutosta Suomeen (dvv.fi) 

Henkilökortti / tunnistautuminen 

Monessa paikassa voit joutua tunnistautumaan, ja silloin voi olla hyvä olla Suomen poliisin tekemä henkilökortti. Tämä kortti auttaa sinua esimerkiksi tunnistautumaan pankissa ja helpommin avaamaan pankkitilin.  Lue lisää henkilökortista poliisi.fi sivulta

 

TE-toimisto

Jos muutat Suomeen jatkuvalla oleskeluluvalla tai pysyvästi, esimerkiksi puolisona tai perheenjäsenenä, eikä sinulla ole työpaikkaa, sinun pitää rekisteröityä työnhakijaksi TE-toimistossa.

TE-palveluissa saat opastusta ja neuvontaa kotoutumiseen ja työnhakuun. Ensin osaamistasi kartoitetaan, jonka jälkeen sinulle voidaan laatia kotoutumissuunnitelma, jota sinun tulisi noudattaa. Jos TE-toimiston mielestä tarvitset suomenkielen taitoja auttamaan työnhaussa, sinulle järjestetään kotoutumiskoulutus. Kotoutumiskoulutus on työvoimapolittinen ohjelma, joten saat opiskella samaan aikaan kun olet työnhakija. Silloin voit hakea työttömyysetuutta Kelasta 

Perusturva ja sairausvakuutus - Kela

Kansaneläkelaitos (Kela) on valtion laitos, joka huolehtii Suomessa asuvien ihmisten perusturvasta erilaisissa elämäntilanteissa. Kelan asiakkaita ovat kaikki Suomessa ja ulkomailla asuvat Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvat henkilöt. 

Kela auttaa esimerkiksi seuraavilla alueilla:  

  • lapsiperheet 
  • opiskelu 
  • työttömyys 
  • asuminen 
  • eläke 
  • sairaus 
  • vammaisuus 
  • sosiaaliapu 

Palvelujen ja etuuksien saaminen Kelasta edellyttää yleensä vakituista asumista Suomessa. Suomesta muuttavat eivät voi saada Kelan palveluita ja etuja. 

Jos muutat Suomeen vakinaisesti, eikä sinulla ole vielä työpaikkaa tai tuloja, sinun kannattaa rekisteröityä työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistossa. Tämän jälkeen voit hakea työttömyysetuutta työttömyyskassasta tai Kelasta. 

Kela tarjoaa lapsiperheille etuuksia, esim. äitiysrahaa, isyysrahaa ja lapsilisää. 

Kelasta voi hakea apua asumiskustannuksiin, yleinen asumistuki.

Jos olet sairas, etkä pysty työskentelemään, voit hakea esim. sairauspäivärahaa

Jos olet omaehtoinen opiskelija, voit hakea Kelan opiskelijaetuja.

Jos sinun tulot ja varat eivät riitä sinun ja perheesi päivittäisiin menoihin, voit hakea perustoimeentulotukea

Vero

Tarvitset verokortin, jos työskentelet ja saat palkkaa tai muita tuloja Suomessa. Saat verokortin Verotoimistosta käymällä henkilökohtaisesti heidän toimistossaan tai verohallinnon verkkosivuilta OmaVero, jos sinulla on verkkopankkitunnukset.

Verokortissa näkyy veroprosenttisi. Vie verokorttisi työnantajalle. Silloin työnantaja vähentää summan suoraan palkastasi. 

Verokorttia haettaessa tulee arvioida koko vuoden tulot. Kun asut vakinaisesti Suomessa, Verotoimisto lähettää sinulle vuosittain joulukuussa tai tammikuussa uuden verokortin, joka laskee sinulle verokannan edellisen vuoden tulojen perusteella. Jos et näytä verokorttiasi työnantajalle, vähennetään palkasta 60% verona. 

Verohallinnon verkkosivuilla voit käsitellä omia veroasioita, esim. tehdä uuden verokortin ja laskea oman veroprosenttisi verolaskurin avulla joka löytyy vero.fi sivustolta.

Suomessa voit saada vähennyksiä veroprosenttiin esimerkiksi työmatkakuluista, etätyöstä, asuntolainan korkoon tai kotitalousasioista (esim. siivous, lastenhoito, asunnon remontit). Näistä vähennyksistä voit ilmoittaa kun haet uuden verokortin tai veroilmoituksessasi. Lisätietoa vero.fi sivustolta.   

Lisää tietoa verosta InfoFinland sivuilta.

Pankkiasiat

Kun muutat Suomeen vakinaisesti, hae suomalainen pankkitili. Kun haet pankkitiliä, sinun kannattaa pyytää samalla myös verkkopankkitunnukset tilin hoitamiseen. Verkkopankkitunnuksilla voit maksaa ja hoitaa kaikki laskut verkkopankin kautta kätevästi. Tämä on maksutonta palvelua oman verkkopankkisi kautta.  

Pankkitilin avaamista varten tarvitset vahvan tunnistautumisen.  

Pankkiin on hyvä ottaa mukaan: 

Verkkopankkitunnuksia käytetään Suomessa myös kaikissa verkkopalveluissa tunnistautumiseen.  

Matkustaminen

Jos haluat matkustaa junalla, katso junayhteyksiä ja aikatauluja VR:n kotisivujen kautta. 

Jos haluat matkustaa kaukobussilla, katso yhteyksiä ja aikatauluja esimerkiksi Matkahuollosta tai Onnibussilla

Muista, jos mietit jotain muuttoon liittyviä asioita, voit kuitenkin aina olla yhteydessä Welcome Officeen, niin voimme opastaa ja neuvoa asiassa.