Förbigå menyn

Undervisning i finska och svenska

MASTER valmis - Suomen kielen koulutus SVE

I Finland är nationalspråken finska och svenska.  Finska är det mest använda språket i Finland. I Österbotten har många kommuner svenska som majoritetsspråk, medan finska är språket i alla kommuner i Södra Österbotten.

Det är till hjälp för din integrering i Finland att lära dig det lokala språket och för att hitta arbete och fritidssysselsättningar.

Integrationsutbildning

Avsikten med integrationsutbildningen är att ge dig tillräckliga kunskaper i det finska eller svenska språket för att du ska kunna fungera i samhället och arbetslivet.

Om du har registrerat sig som arbetslös arbetssökande i TE-tjänsterna (arbetskraftsbyrån), ska du genomgå en inledande bedömning för främjande av integration och göra upp en integrationsplan där. Om den sakkunniga på TE-byrån anser att du behöver kunskaper i finska eller svenska för att få sysselsättning, kan du bli antagen till integrationsutbildning. Du får veta tidpunkten, när din kurs börjar på TE-byrån.

TE-palvelut, kotoutumiskoulutus. 

Språkkurser

Språkkurser kan du hitta på exempelvis på kommunens vuxeninstitut (kallas också medborgarinstitut). Vanligen är det anmälning till kurserna två gånger i året, i augusti för höstens kurser och från december för anmälan till vårens kurser.

Självstudier i finska

På Internet finns många olika kurser i finska och annat material som är till hjälp när du studerar finska.

PÅ INTERNET FINNS T.EX. FÖLJANDE KURSER:

  • Yle Språkskolan – en service, där du kan studera finska eller svenska genom att se på Yles videon i en applikation eller  via en webbläsare.
  • Duolingo – en gratis applikation, där du kan studera finska och svenska lätt och snabbt genom att göra övningar. 

Ladda ner applikationen: Google Play store eller  App store.

Studera via webbläsare: sprakskolan.yle.fi

Ordböcker på webben

Fler kurser i finska av olika slag hittar du på InfoFinland: Finska språket på internet– InfoFinland.