Förbigå menyn

Fritid

MASTER valmis - Vapaa-aika SVE

I ____ erbjuds många olika fritidsaktiviteter.

I Finland tillbringar man ofta fritiden med olika aktiviteter. I allmänhet finns det ett stort utbud av fritidsaktiviteter beroende på hur stor bostadsorten är. De vanligaste aktiviteterna är sportaktiviteter samt olika kurser i medborgarinstitut, dessutom friluftsliv. Aktiviteterna är ofta avgiftsbelagda, men sällan särskilt dyra, i synnerhet inte på landsbygden. Du kan delta ensam i aktiviteterna eller också med andra människor. Du kan också besöka muséer, teatrar, biografer samt andra evenemang, där du säkert hittar likasinnat sällskap.

Idrottsföreningar

Idrottsföreningarna erbjuder ofta aktivitetsgrupper i olika grenar. På orten XX finns föreningen xx. Den erbjuder möjligheter att utöva följande grenar: xx xx xx. Om du utövar en sport krävs vanligen att man betalar en avgift. I avgiften ingår oftast en försäkring för eventuella olycksfall. Kontakta …

Kurser i medborgarinstitut (kallas också arbetarinstitut eller vuxeninstitut)

Medborgarinstitut är läroinrättningar, där vem som helst kan delta i kurserna. Det är lätt att gå till medborgarinstituten och där hittar du kurser för människor i alla åldrar från bebisar till seniorer utan övre åldersgräns. I medborgarinstitutens utbud finns aktiviteter inom nästan alla områden, till exempel motion, musik, språk, hantverk, litteratur, teater, konst, fotografering, datateknik, hälsa och mat. Man ska anmäla sig till kurserna på förhand, men det går också att fråga om det finns plats mitt under terminen. Kurserna är relativt billiga och det går också att få nedsättning på kurspriset. Medborgainstituten ordnar också ofta intressanta publikföreläsningar, som inte kostar något.

Frivilligt arbete

Frivilligt arbete passar alla i olika åldrar och det kan man göra nästan överallt, såväl  i små byar som i stora städer. På samma gång kan man få nya vänner och hålla sociala nätverk igång. Man blir glad och pigg av frivilligt arbete.  Utgående från vad man är intresserad av kan lämplig verksamhet väljas, exempelvis att hjälpa till med äldre och handikappade, i fritidsverksamhet för barn, att hjälpa mindre bemedlade, lopptorg, hantverk och matlagning. Nästan i alla organisationer söker man hela tiden frivilligarbetare, du kan direkt kontakta den organisation du vill. Kring samma intresseobjekt finns ofta flera organisationer, som du vanligen kan delta i antingen som medlem (genom att betala medlemsavgift) och som frivillig.

Röda Korset

Marthaföreningarna

Pingstkyrkans mathjälp

4H-klubbar

Föreningen Rädda Barnen

Föreningen Hope ry

Mannerheims barnskyddsförbund

Frivilliga brandkåren

MiB Mothers in Business

Varför är det bra att ha hobbyer

Genom en hobby eller fritidssysselsättning får du möjlighet att bekanta dig med nya människor. Alla med en viss hobby har ett gemensamt intresse för något speciellt, som det känns naturligt att samlas kring, diskutera om och bekanta sig med. Man mår bättre av att ha hobbyer. På samma gång sköter du din hälsa och kondition. Var och en hittar säkert en egen hobby, som det känns trevligt att gå till och som ger ork och glädje i vardagen.

Församlingarna

De flesta finländare är kristna.

Det största religiösa samfundet är Finlands evangelisk-lutherska kyrka, dit ca 70 % av befolkningen hör. Finlands ortodoxa kyrka är det näststörsta religiösa samfundet. Lite över 1 % av befolkningen hör till den ortodoxa kyrkan. Den evangelisk-lutherska kyrkan och den ortodoxa kyrkan har speciell status i Finland.  De har t.ex. rätt att uppbära skatt.

Var finns närmaste?

  • Evangelisk-lutherska kyrka
  • Moské
  • Ortodoxa kyrka
  • Pingstkyrka
  • Jehovas vittnens rikets sal

Finländska helgdagar

1.1 Nyårsdagen

6.1 Trettondagen

I mars-april: långfredagen och påskdagarna

1.5 Första maj

Maj: Kristihimmelsfärdsdagen och pingsten

Andra söndagen i maj: Morsdag

Lördagen mellan 20:e och 26:e juni: Midsommardagen

Lördagen mellan 31.10 – 6.11: Alla helgons dag

Andra söndagen i november: Farsdag

6.12  Självständighetsdagen

  1. – 25.12 Julaftonen och juldagen

26.12  Annandag jul (Staffansdagen)

Närmare information om helgdagarna finns här.

Hobbyer/Fritidssysselsättningar

SPORT

Du kan ägna dig år många olika motionsformer, exempelvis skidåkning, skridskoåkning, ishockey, kampsporter, klättring, fotboll, korgboll, flygboll, innebandy, badminton, tennis, orientering, dans, yoga, gymnastik, gymträning, kettlebell, simning och friidrott.

Om det krävs en ledare för hobbyn, måste du vanligen betala en avgift. Är du arbetslös, kan du få nedsatt avgift.

Många motionsformer kan du också syssla med gratis (till exempel längdskidåkning, ishockey, bandy och skridskoåkning och att bada vid en simstrand) eller genom att betala en inträdesavgift (t.ex. för att simma i simhallen eller i en utebassäng.

Mer uppgifter om idrottsföreningar:

Skidåkning

Fotboll

Ishockey

Kampsporter

Klättring

Korgboll (basketboll)

Motionssporter

Flygboll (Volleyboll)

Cykling

Innebandy

Skateåkning

Badminton

Orientering

Dans

Tennis

Friidrott

MUSIKSTUDIER

Olika föreningar och klubbar

Kommunens tjänster

BIBLIOTEKET

Biblioteket har böcker för barn och vuxna på många olika språk.

Du kan gratis låna böcker, musik, filmer eller tidningar.

Du kan låna språkkurser.

För att få låna behöver du ett bibliotekskort.

Det får du på biblioteket.

Kom ihåg att ta med en identitetshandling med bild.

Bibliotekskortet kostar inget.

Om du tappar bort det, måste du betala för ett nytt.

På biblioteket kan du använda datorer.

På stadsbiblioteket i Tavastehus (fi: Hämeenlinna) ordnas gemensamma aktiviteter för finskspråkiga och andra människor som talar främmande språk.

Bibliotekets arbetare hjälper dig gärna.

Fråga bibliotekarien – tjänsten svara på nästan vilka frågor som helst.

Du kan lämna in din fråga på en blankett på nätet på finska, svenska eller engelska.

Svaret får du via e-posten och det publiceras på tjänstens webbsidor.

Ditt närmaste bibliotek:

Allemansrätten

Naturen är väldigt viktig för finländare. Många finländare trivs ute i naturen, till exempel åker man på utflykter eller plockar bär. I Finland följer man allemansrätten. Enligt den kan människor röra sig fritt i naturen och man behöver inte be om markägarnas lov för allt. Det finns också skyldigheter som är förbundna med att röra sig i naturen.

Mera information om allemansrätten hittar du här.

Naturen

Du kan exempelvis fiska eller göra på utflykter längs naturstigar.  För barnen finns flera lekplatser. På sportplaner kan du t.ex. spela bollspel. På vintern kan du exempelvis åka skridsko på  isbanor.

FISKE

I Finland är fiske belagt med avgift. Du behöver ett fisketillstånd (fiskekort) för att du ska kunna fiska. Emellanåt behövs också tillstånd av vattenområdets ägare. Fiskevårdsavgiften och fisketillstånd på statens vatten kan du köpa genom tjänsten Eräluvat på Skogsstyrelsens sidor. Fisketillstånd (fiskekort) för privata vattenområden kan du köpa av den lokala sakägarsammanslutningen, de säljs ofta på den lokala servicestationen.

För mete krävs dock inget fiskekort. Metspöet  är ett fiskeredskap som inte har spole. På metreven består betet av en mask eller en fisk. Det är också tillåtet att pimpla på vintern, d.v.s. att fiska i hål genom isen. Är du under 18 år eller över 64 år behöver du inget fisketillstånd.

LEKPLATSER

I kommunen finns flera lekplatser, dit större barn kan komma och leka med varandra och de mindre tillsammans med sina föräldrar eller någon annan vuxen. Lekplatserna är avgiftsfria. På sommaren ordnas avgiftsfri lekparksverksamhet på flera orter.

Lekplatser hittar du här. KOMMUNDATA

IDROTTSPLATSER

I KOMMUNEN finns ofta många områden för utesporter och idrottsplaner, där du kan spela bollspel eller träna friidrott, och isbanor, där du kan spela ishockey eller skrinna på vintern.

Idrottsplatser hittar du här. KOMMUNUPPGIFTER

BADSTRÄNDER (kallas ofta simstränder i Finland)

Vid badstränder kan du simma gratis. Under den officiella badsäsongen 15.6 – 31.8 övervakar myndigheterna vattenkvaliteten vid badstränderna.

Information om badstränder hittar du här: KOMMUNUPPGIFTER

Den finländska matkulturen

Finländarna äter ganska typisk europeisk mat, som oftast består av kött, fisk, potatis, ris eller pasta. Vegetarisk mat har blivit allt populärare. Vanligen äter man två varma måltider per dag, lunch och middag. I Finland dricker vuxna också ofta mjölk.

I Finland äter man lunch tidigare på dagen än i många andra länder. På arbetsplatser och i skolor serveras lunchen vanligen kl. 11-12. Den vanligaste tiden för att äta middag är ca kl. fem på eftermiddagen.

I Finland betonar man ofta att maten ska vara hälsosam. Bland annat rågbröd och olika slags grötar är en viktig del av den finländska matkulturen. I olika delar av Finland har man olika matkulturer. I Lappland äter man t.ex. mycket renkött, medan man äter fisk vid kusten. På samma gång håller matkulturen på att förändras. Det kan nämnas att italiensk pasta och asiatiska matkulturer också syns i Finland.

På daghem och i skolor serveras mat till barnen och de unga. Skolmaten är gratis för alla och man behöver inte ta med sig matsäck till skolan.

I Finland dricker man mycket kaffe. Exempelvis på fester serveras nästan alltid kaffe. På möten på arbetsplatser dricker man också ofta kaffe.

I Finland är alkoholdryckerna ofta ganska dyra och för unga finns åldersgränser för inköp av alkoholdrycker. I mataffären kan man bara köpa svagare drycker. Starka alkoholdrycker finns att köpa i Alko-butikerna som regleras av staten. Att köra bil under påverkan av alkohol är förbjudet i lagen, och kan ge en sträng dom.

Att äta på restauranger är oftast dyrare i Finland än i många andra länder. Också alkoholdryckerna är dyra i restauranger. Man behöver inte ge dricks, om man inte vill belöna för exceptionellt bra service.