Förbigå menyn
Ungdomar sitter på fönsterbräden och spelar gitarr

Fritid

VASA -Fritid

I Finland tillbringar man ofta fritiden med olika aktiviteter.

I allmänhet finns det ett stort utbud av fritidsaktiviteter beroende på hur stor bostadsorten är. I Vasa erbjuds många olika fritidsaktiviteter. De vanligaste aktiviteterna är sportaktiviteter, musik och kultur samt olika kurser i medborgarinstitut, dessutom friluftsliv. Du kan även engagera dig i frivilligarbete, som kan vara änvändbar erfarenhet att lägga till ditt CV.

Aktiviteterna är ofta avgiftsbelagda, men sällan särskilt dyra. Du kan delta ensam i aktiviteterna eller också med andra människor. Du kan också besöka muséer, teatrar, biografer samt andra evenemang, där du säkert hittar likasinnat sällskap.

Vill du prova på en ny hobby med låg tröskel kan du titta på kursalternativen på medborgarinstitutet Alma.Det finns många sorters fritidsintressen, såsom sport, hantverk, kultur och musik.

Varför är det bra att ha hobbyer?

Genom en hobby eller fritidssysselsättning får du möjlighet att bekanta dig med nya människor. Alla med en viss hobby har ett gemensamt intresse för något speciellt, som det känns naturligt att samlas kring, diskutera om och bekanta sig med. Man mår bättre av att ha hobbyer. På samma gång sköter du din hälsa och kondition. Var och en hittar säkert en egen hobby, som det känns trevligt att gå till och som ger ork och glädje i vardagen.

Som nyanländ i Finland är det bra att bredda på ditt lokala nätverk för att t.ex. få tillgång till den dolda arbetsmarknaden. Du hittar fler möjligheter när du har ett bra nätverk. Om du är intresserad av ett specifikt jobbområde kan du till och med hitta en förening att gå med med i med likasinnade.

Vasa stads hemsida hittar du mycket information om vad du kan göra på din fritid.

Kurser vid Vasa stads medborgarinstitut

Medborgarinstitut (kallas även för arbetar- eller vuxeninstitut) är läroinrättningar, där vem som helst kan delta i kurserna. Det är lätt att gå till medborgarinstituten och där hittar du kurser för människor i alla åldrar från bebisar till seniorer utan övre åldersgräns. I medborgarinstitutens utbud finns aktiviteter inom nästan alla områden, till exempel motion, musik, språk, hantverk, litteratur, teater, konst, fotografering, datateknik, hälsa och mat. Man ska anmäla sig till kurserna på förhand, men det går också att fråga om det finns plats mitt under terminen. Kurserna är relativt billiga och det går också att få nedsättning på kurspriset. Medborgainstituten ordnar också ofta intressanta publikföreläsningar, som inte kostar något.

Bekanta dig med Medborgarinstitutet Alma och anmäl dig till kurser. Många kurser är väldigt populära och platserna kan genast ta slut, så anmäl dig i god tid. Anmälningen till höstens kurser börjar vanligtvis i augusti, och till vårens kurser i december.

Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster

KULTURTJÄNSTER

Vasa stads kulturtjänster ordnar många olika evenemang under året. Det största evenemanget är den årliga konstnatten, då upp till 30 000 personer rör sig i Vasa centrum för att ta del av det enorma kulturutbudet.

Om du är intresserad av volontärarbete är detta möjligt vid kulturtjänsterna, t ex kring olika evenemang. På denna sida hittar du stadens kulturtjänsters evenemang där du kan delta som  frivillig. Kontakta rätt person för evenemanget du är intresserad av.

Kvinnor ser på bok

BIBLIOTEKET

Biblioteket har böcker för barn och vuxna på många olika språk. Du kan gratis låna böcker, musik, filmer eller tidningar. Från Vasa stads bibliotek kan du hitta massor av olika material och redskap som du kan låna för viss tid:

 • e-resurser
 • säsongskort
 • idrottsredskap
 • cyklar
 • föremål och redskap

För att få låna behöver du ett bibliotekskort. Det får du på biblioteket. Kom ihåg att ta med en identitetshandling med bild. Bibliotekskortet kostar inget. Om du tappar bort det, måste du betala för ett nytt.

På biblioteket kan du använda allmänna datorer.

Bibliotekets arbetare hjälper dig gärna.

Fråga bibliotekarien – tjänsten svarar på nästan vilka frågor som helst. Du kan lämna in din fråga på en blankett på nätet. Svaret får du via e-posten och det publiceras på tjänstens webbsidor.

Vasa stadsbiblioteks hemsida hittar du mer information och du kan söka efter böcker och material.

Frivilligt arbete

Frivilligt arbete passar alla i olika åldrar och det kan man göra nästan överallt, såväl  i små byar som i stora städer. På samma gång kan man få nya vänner och hålla sociala nätverk igång. Man blir glad och pigg av frivilligt arbete.  Utgående från vad man är intresserad av kan lämplig verksamhet väljas, exempelvis att hjälpa till med äldre och handikappade, i fritidsverksamhet för barn, att hjälpa mindre bemedlade, lopptorg, hantverk och matlagning. Nästan i alla organisationer söker man hela tiden frivilligarbetare, du kan direkt kontakta den organisation du vill. Kring samma intresseobjekt finns ofta flera organisationer, som du vanligen kan delta i antingen som medlem (genom att betala medlemsavgift) och som frivillig.

Nuoret istuvat ikkunalaudalla ulkona ja soittavat kitaraa

Vid Vasa stads kulturtjänster är det möjligt att delta som frivillig i olika evenemang eller kulturaktiviteter, som till exempel:

 • Feasta
 • Vasa Wildlife naturfilmfestival
 • Vasa körfestival
 • Konstens natt
 • ARMAS festival
 • Vasa LittFest litteraturfestival

Vid intresse, kontakta evenemangets kontaktperson.

Du kan också agera som kulturvän vid Vasa stad.

Frivilligarbete i föreningar

Här är en lista över olika föreningar som du kan gå med i och delta i frivilligarbete:

Dessutom verkar Frivilliga räddningstjänsten (VAPEPA) i Vasa, som är ett nätverk av över 50 organisationer och samverkansorgan.

Nuori ohjaaja ja lapset nauravat syleillen pihalla

Frivilligarbete genom församlingar

På församlingarnas hemsida vapaaehtoistyo.fi söks volontärer för många uppgifter. Håll utkik på sidan om du letar efter något vettigt att göra.

Idrott och föreningar

Naiset vilkuttavat laiturilla avannon vieressä

IDROTT

Du kan ägna dig år många olika motionsformer, exempelvis skidåkning, skridskoåkning, ishockey, kampsporter, klättring, fotboll, korgboll, flygboll, innebandy, badminton, tennis, orientering, dans, yoga, gymnastik, gymträning, kettlebell, simning och friidrott.

Om det krävs en ledare för hobbyn, måste du vanligen betala en avgift. Är du arbetslös, kan du få nedsatt avgift.

Många motionsformer kan du också syssla med gratis (till exempel längdskidåkning, ishockey, bandy och skridskoåkning och att bada vid en simstrand) eller genom att betala en inträdesavgift (t.ex. för att simma i simhallen eller i en utebassäng.

Det finns möjlighet att hyra / boka en idrottshall eller sal av Vasa stad för din egen motionsgrupp eller klubb.

IDROTTSFÖRENINGAR

Idrottsföreningarna erbjuder ofta aktivitetsgrupper i olika grenar. Om du utövar en sport krävs vanligen att man betalar en avgift. I avgiften ingår oftast en försäkring för eventuella olycksfall.

I Vasa finns massor av idrottsföreningar i olika grenar. Du kan se en lista på olika idrottsföreningar på denna sida (på finska).

Lapset jalkapalloilemassa

IDROTTSPLATSER

I Vasa hittar du mycket mångsidiga möjligheter till utomhusträning. På stadens sidor finns information om idrott och friluftsliv.

I Vasa finns många områden för utesporter och idrottsplaner, där du kan spela bollspel eller träna friidrott, och isbanor, där du kan spela ishockey eller skrinna på vintern.

Utomhusidrottsplatser för olika grenar hittar du här.

Här hittar du information om näridrottsplatser i Vasa, som vanligtvis ligger på skolgårdar. Dessa är vanligtvis endast tillgängliga på kvällarna.

Friidrottsplaner kan kollas upp och bokas här.

Musik, handarbete och konst

Musiikki-instrumentteja

MUSIKSTUDIER

På Kuula-institutet vid Vasa stad ordnas instrument- och sånglektioner, musikträning och balettdans speciellt för barn, men även för vuxna. Undervisningen börjar alltid på hösten och ansökningstiden är vanligtvis redan föregående vår, i april. Se mer information på Kuula-Opistos hemsida.

Församlingarna ordnar också musiklektioner. I Vasas svenska församling kan du till exempel ta lektioner i något instrument eller delta i körverksamhet. Att sjunga i kör har hälsofördelar enligt forskningen.

Lapset musisoivat

Vasa stads rockskola kan ungdomar mellan 13 och 17 år utöva pop- och rockmusik.

HANTVERK OCH KONST

Grundläggande konstundervisning för barn erbjuds av Vasa stads TaiKon. Barn kan få en trevlig hobby i verksamheten. På TaiKon kan du utöva cirkus- eller teaterkonst, slöjd, bildkonst, dans och mediekonst. På sommaren ordnar TaiKon även sommarläger.

Vuxna kan njuta av hantverk och konst på medborgarinstitutet Alma. Anmälan till kurser startar alltid i augusti eller december. Många kurser är väldigt populära och kan fyllas så fort anmälan öppnar, så du bör vara alert och anmäla dig tidigt.

I Vasa ordnar också Vaasan taitokeskus hantverkskurser och workshops.

henkilö dreijaa savella

Natur och fritid

Mies poimii mustikoita

ALLEMANSRÄTTEN

Naturen är väldigt viktig för finländare. Många finländare trivs ute i naturen, till exempel åker man på utflykter eller plockar bär. I Finland följer man allemansrätten. Enligt den kan människor röra sig fritt i naturen och man behöver inte be om markägarnas lov för allt. Det finns också skyldigheter som är förbundna med att röra sig i naturen.

Mera information om allemansrätten hittar du på InfoFinlands sidor.

Henkilö istuu kivellä saaristossa ja katsoo horisonttiin

VASAS NATUR

I Vasaregionen förändras Kvarkens skärgård ständigt på grund av landhöjningen. På grund av detta har man räknat ut att man om 2000 år kommer att kunna promenera till den svenska sidan.

nainen kävelee metsässä

UTOMHUSTRÄNING

I Vasa kan du exempelvis fiska eller göra utflykter längs naturstigar.  För barnen finns flera lekplatser. På sportplaner kan du t.ex. spela bollspel. På vintern kan du exempelvis åka skridsko på  isbanor.

NaturVasas sidor kan du hitta mycket information om Vasas natur och olika utflyktssmål.

Letar du efter aktiviteter i naturen? I Vasaregionen kan du till exempel åka på skärgårdskryssning, besöka en vattenpark, paddla kajak, åka sup-bräda eller skateboard eller ta en promenad på någon av områdets tiotals olika naturstigar. Se olika alternativ på Vasa stads sidor.

Net fishing from a rowing boat

FISKE

I Finland är fiske belagt med avgift. Du behöver ett fisketillstånd (fiskekort) för att du ska kunna fiska. Emellanåt behövs också tillstånd av vattenområdets ägare. Fiskevårdsavgiften och fisketillstånd på statens vatten kan du köpa genom tjänsten Eräluvat på Skogsstyrelsens sidor. Fisketillstånd (fiskekort) för privata vattenområden kan du köpa av den lokala sakägarsammanslutningen, de säljs ofta på den lokala servicestationen.

För mete krävs dock inget fiskekort. Metspöet  är ett fiskeredskap som inte har spole. På metreven består betet av en mask eller en fisk. Det är också tillåtet att pimpla på vintern, d.v.s. att fiska i hål genom isen. Är du under 18 år eller över 64 år behöver du inget fisketillstånd.

Läs mera om fisketillstånd på ahven.net sidan

Församlingarna

De flesta finländare är kristna och det största religiösa samfundet är Finlands evangelisk-lutherska kyrka, dit ca 70 % av befolkningen hör. Finlands ortodoxa kyrka är det näststörsta religiösa samfundet. Lite över 1 % av befolkningen hör till den ortodoxa kyrkan. Den evangelisk-lutherska kyrkan och den ortodoxa kyrkan har speciell status i Finland.  De har t.ex. rätt att uppbära skatt.

Lista över några kyrkor och religiösa grupper i Vasa:

Vasa stads lekparker

I Vasa finns många lekplatser, dit större barn kan komma och leka med varandra och de mindre tillsammans med sina föräldrar eller någon annan vuxen. Lekplatserna är avgiftsfria.

Lapsi roikkuu kiipeilytelineessä

Du hittar alla lekparker i Vasa på denna sida.

Badstränder

Vid badstränderna (kallas oftast simstränder i Finland) i Vasa kan du simma gratis. Under den officiella badsäsongen 15.6 – 31.8 övervakar myndigheterna vattenkvaliteten vid badstränderna.

Två flickor sitter på stranden och ler

Information om badstränder hittar du på Vasa stads sidor. Du hittar även en karttjänst där alla simstränder är markerade.

Finländska helgdagar

Ballonger och människor under första maj i Vasa

FINLÄNDSKA HELGDAGAR

1.1 Nyårsdagen

6.1 Trettondagen

I mars-april: långfredagen och påskdagarna

1.5 Första maj

Maj: Kristihimmelsfärdsdagen och pingsten

Andra söndagen i maj: Morsdag

Lördagen mellan 20:e och 26:e juni: Midsommardagen

Lördagen mellan 31.10 – 6.11: Alla helgons dag

Andra söndagen i november: Farsdag

6.12  Självständighetsdagen

 1. – 25.12 Julaftonen och juldagen

26.12  Annandag jul (Staffansdagen)

Närmare information om helgdagarna finns på InfoFinlands sidor.

Lingonberries for sale

DEN FINLÄNDSKA MATKULTUREN

Finländarna äter ganska typisk europeisk mat, som oftast består av kött, fisk, potatis, ris eller pasta. Vegetarisk mat har blivit allt populärare. Vanligen äter man två varma måltider per dag, lunch och middag. I Finland dricker vuxna också ofta mjölk.

I Finland äter man lunch tidigare på dagen än i många andra länder. På arbetsplatser och i skolor serveras lunchen vanligen kl. 11-12. Den vanligaste tiden för att äta middag är ca kl. fem på eftermiddagen.

I Finland betonar man ofta att maten ska vara hälsosam. Bland annat rågbröd och olika slags grötar är en viktig del av den finländska matkulturen. I olika delar av Finland har man olika matkulturer. I Lappland äter man t.ex. mycket renkött, medan man äter fisk vid kusten. På samma gång håller matkulturen på att förändras. Det kan nämnas att italiensk pasta och asiatiska matkulturer också syns i Finland.

På daghem och i skolor serveras mat till barnen och de unga. Skolmaten är gratis för alla och man behöver inte ta med sig matsäck till skolan.

I Finland dricker man mycket kaffe. Exempelvis på fester serveras nästan alltid kaffe. På möten på arbetsplatser dricker man också ofta kaffe.

I Finland är alkoholdryckerna ofta ganska dyra och för unga finns åldersgränser för inköp av alkoholdrycker. I mataffären kan man bara köpa svagare drycker. Starka alkoholdrycker finns att köpa i Alko-butikerna som regleras av staten. Att köra bil under påverkan av alkohol är förbjudet i lagen, och kan ge en sträng dom.

Att äta på restauranger är oftast dyrare i Finland än i många andra länder. Också alkoholdryckerna är dyra i restauranger. Man behöver inte ge dricks, om man inte vill belöna för exceptionellt bra service.

GET TOGETHER NETWORK

Get Together-nätverkets engelskspråkiga sidor för Talent Coastline Employment-projektet (1.52020 – 31.12.2022) hittar du också introduktioner till frivilligverksamhet och tips om hur du överlever vinterns mörka tid.

Opiskelijat piknikillä