Ohita valikko
Nuoret istuvat ikkunalaudalla soittamassa kitaraa

Vapaa-aika

VAASA -Vapaa-aika

Suomessa vapaa-aikaa vietetään usein harrastusten parissa.

Harrastuksia on tarjolla yleensä runsaasti asuinkunnan koosta riippumatta. Vaasassa on tarjolla monia erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Tavallisimmat harrastukset ovat urheilu, musiikki ja osallistuminen johonkin aikuisopiston kurssille. Voit osallistua vapaaehtoistoimintaan, josta voisi myös olla hyötyä työkokemuksena ansioluettelossasi (CV). 

Harrastaminen on usein maksullista, mutta harvoin kovin kallista. Harrastuksissa voit käydä yksin tai tavata myös muita ihmisiä. Voit käydä myös museoissa, teattereissa, elokuvissa sekä muissa tapahtumissa, joista löydät varmasti samanhenkistä seuraa. 

Jos haluat kokeilla jotain uutta harrastusta matalalla kynnyksellä, niin voit katsoa kurssivaihtoehtoja kansalaisopisto Almasta.

Miksi kannattaa harrastaa?

Harrastus tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Kaikilla harrastajilla on yhteinen mielenkiinnon kohde, jonka ympärillä on luontevaa kokoontua, käydä keskustelua ja tutustua. Harrastaminen lisää hyvinvointia. Samalla ylläpidät omaa terveyttä ja kuntoa. Jokaiselle löytyy varmasti se oma harrastus, johon on mukava mennä ja josta saa jaksamista ja iloa omaan arkeen. 

Kun olet uutena Suomessa joudut laajentamaan paikallisverkostoasi, jotta löydät enemmän työmahdollisuuksia, kuten piilotyöpaikkoja. Sinulla pitää olla hyvä verkosto. Jos olet kiinnostunut tietystä alasta, saatat jopa löytää yhdistyksen, johon liittyä samanhenkisten kanssa.

Vaasan kaupungin sivuilta löydät paljon tietoa siitä mitä sinä voisit tehdä vapaa-ajallasi.

Vaasan kaupungin Kansalaisopiston kurssit

Kansalaisopistot ovat oppilaitoksia, joiden kursseille voi osallistua kuka tahansa. Kansalaisopistoon on helppo mennä ja sieltä löytyy kursseja kaiken ikäisille vauvasta vaariin. Kansalaisopistossa löydät harrastuksen lähes joka alalta kuten liikunta, musiikki, kielet, kädentaidot, kirjallisuus, teatteri, taide, valokuvaus, tietotekniikka, terveys ja ruoka. Kurssille ilmoittaudutaan etukäteen mutta kesken lukukauden voi myös kysyä onko tilaa. Kurssit ovat suhteellisen edullisia ja niistä voi saada alennuksia. Kansalaisopisto järjestää myös usein mielenkiintoisia ja ilmaisia yleisöluentoja. 

Tutustu Kansalaisopisto Almaan ja ilmoittaudu kursseille. Monet kurssit ovat erittäin suosittuja ja paikat voivat täyttyä heti, joten ilmoittaudu hyvissä ajoin. Ilmoittautuminen syksyn kursseille alkaa elokuun aikana ja kevään kursseille joulukuussa.

Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut

KULTTUURIPALVELUT

Vaasan kaupungin kulttuuripalvelut järjestävät monta eri tapahtumaa vuoden aikana. Isoin tapahtuma on vuosittainen Taiteiden yö, jolloin jopa 30.000 ihmistä liikkuu Vaasan keskustassa tutustumassa kulttuuritarjontaan.

Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä,  Kulttuuripalveluissa tämä on mahdollista esim. eri tapahtumien ympärillä. Katso täältä vapaaehtoistoiminnan sivuilta, missä tapahtumassa haluaisit olla vapaaehtoisena, ja ota yhteyttä sen tapahtuman yhteyshenkilöön.

Henkilöt tutkivat kirjoja

KIRJASTO

Kirjastossa on kirjoja lapsille ja aikuisille monilla eri kielillä.
Voit lainata ilmaiseksi kirjoja, musiikkia, elokuvia tai lehtiä. Vaasan kirjastosta löydät myös paljon muita aineistoja, joita voi lainata tietyn ajan:

 • e-aineistoa
 • kausikortteja
 • urheiluvälineitä
 • polkupyöriä
 • työkaluja

Lainaamista varten tarvitset kirjastokortin. Sen saat kirjastosta.
Muista ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Kirjastokortti on maksuton.
Jos hukkaat sen, joudut maksamaan uudesta kortista.

Kirjastossa voit käyttää tietokonetta maksutta. Vaasan kirjastosta löydät myös digitalkkarin, joka voi auttaa sinua tietoteknisissä asioissa esimerkiksi sinun omalla tietokoneella, tabletilla tai puhelimella.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu vastaa mihin tahansa kysymykseen.
Voit jättää kysymyksesi verkkolomakkeella suomeksiruotsiksi tai englanniksi.
Vastauksen saat sähköpostiisi ja se julkaistaan palvelun verkkosivuilla.

Vaasan kaupunginkirjaston sivuilta löydät lisää tietoa, ja voit etsiä aineistoja.

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyö sopii kaikenikäisille ja sitä voi harrastaa lähes kaikkialla. Samalla voi saada uusia ystäviä ja pitää yllä sosiaalisia verkostoja. Vapaaehtoistyö tuo elämään iloa ja virkeyttä. Oman mielenkiinnon pohjalta voi valita sopivan kohteen kuten vanhusten ja vammaisten auttaminen, lasten harrastustoiminta, vähäosaisten avustustyö, kirpputorit, pelastustoiminta, kädentaidot ja ruoanlaitto. Lähes jokaisessa järjestössä etsitään jatkuvasti vapaaehtoistyöntekijöitä, joten voit olla yhteydessä suoraan sopivaan järjestöön. Järjestöt ovat saman mielenkiinnon kohteen ympärille rakentuneita organisaatioita, joiden toimintaan voit yleensä osallistua joko jäsenenä (maksamalla jäsenmaksun) tai vapaaehtoisena.   

Nuoret soittavat kitaraa ulkona ikkunalaudoilla istuen

Vaasan kaupungin kulttuuripalveluissa on mahdollista osallistua vapaaehtoisena erilaisissa tapahtumissa tai kulttuuritoiminnoissa kuten esimerkiksi:

 • Feasta
 • Vaasa Wildlife -luontoelokuvafestivaali
 • Vaasan kuorofestivaali
 • Taiteiden yö
 • ARMAS -festiivaali
 • Vaasa LittFest -kirjallisuusfestivaali

Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä tapahtuman yhteyshenkilöön.

Voit myös toimia kulttuurikaverina tai kummina Vaasan kaupungilla.

Vapaaehtoistyö yhdistyksissä

Tässä on lista erilaisista yhdistyksistä, joihin voi liittyä ja päästä tekemään vapaaehtoistyötä:

Lisäksi Vaasassa toimii Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (VAPEPA), joka on yli 50 järjestön ja yhteistyötahon verkosto.

Lapset ympäröivät ja halaavat ohjaajaa

Seurakuntien vapaaehtoistyö

Seurakuntien vapaaehtoistyo.fi sivuilla haetaan vapaaehtoisia moneen tehtävään. Pidä silmällä sivustoa, jos haet jotain mielekästä tekemistä.

Urheilu ja seurat

Naiset vilkuttavat laiturilla menossa avantouintiin

URHEILU

Voit harrastaa monia eri liikuntalajeja, esim. hiihtoa, luistelua, jääkiekkoa, kamppailulajeja, kiipeilyä, jalkapalloa, koripalloa, lentopalloa, salibandya, sulkapalloa, tennistä, suunnistusta, tanssia, joogaa, jumppaa, kuntosalia, kahvakuulaa, uintia ja yleisurheilua. 

Kun harrastuksissa on ohjaaja, harrastustoiminta on yleensä maksullista. Jos olet työtön, voit saada maksusta alennusta. 

Monia liikuntalajeja voit harrastaa myös ilmaiseksi (esim. hiihto, jääkiekko, jääpallo ja luistelu sekä uinti uimarannalla) tai maksamalla pienen pääsymaksun (esim. uinti uimahallissa tai maauimalassa). 

Oman ryhmän tai seuran liikuntaan on mahdollista vuokrata Vaasan kaupungilta liikuntahalli tai -sali.

URHEILUSEURAT

Urheiluseurat tarjoavat eritasoisia harrastusryhmiä eri lajeissa. Harrastaminen on yleensä maksullista. Harrastusmaksu sisältää usein myös vakuutuksen tapaturmien varalle.

Vaasassa toimii erittäin monta eri urheilulajien seuraa. Voit nähdä listan urheiluseuroista tältä sivulta.  

Jalkapallon potkua

ULKOLIIKUNTAPAIKAT JA URHEILUKENTÄT

Vaasasta löydät erittäin monipuolisia mahdollisuuksia ulkoliikuntaan. Kaupungin sivuilta löydät paljon tietoa liikunnasta ja ulkoilusta.

Vaasassa on monia ulkourheilualueita ja urheilukenttiä, joilla voit pelata pallopelejä tai harrastaa yleisurheilua, ja jääkenttiä, joilla voit talvisin pelata esim. jääkiekkoa sekä luistella. 

Ulkoliikuntapaikat eri lajeille löydät täältä.

Lähiliikunta-alueet, jotka ovat yleensä koulujen pihoilla, löydät täältä. Näihin pääsee yleensä vain iltaisin.

Yleisurheilukenttiä voi tarkistaa ja varata täältä.

Musiikki, käsityö ja taide

Soittimet rivissä

MUSIIKIN OPISKELU

Vaasan kaupungin Kuula-Opistolla varsinkin lapsille, mutta myös aikuisille järjestetään soitto- ja lauluopintoja, musiikkivalmennusta sekä balettitanssia. Toiminta alkaa aina syksyllä, ja hakuaika on yleensä jo edellisenä keväänä huhtikuussa. Katso lisää tietoa Kuula-Opiston sivuilta.

Seurakunnat järjestävät myös musiikin opetusta. Vaasan suomalaisessa seurakunnassa voit osallistua esimerkiksi kuorotoimintaan. Kuorossa laulamisesta on tutkitusti terveydellistä hyötyä.

Lapset musisoivat rytmisoittimilla

Vaasan kaupungin nuorisopalveluiden rokkikoulussa, nuoret 13 – 17 vuotiaat voivat harrastaa pop- ja rock-musiikkia.

KÄSITYÖ JA TAIDE

Taiteen perusopetusta lapsille tarjoaa Vaasan kaupungin TaiKon. Lapsi voi saada mieluisan harrastuksen toiminnassa. TaiKonilla voi harrastaa sirkus- tai teatteritaidetta, käsityötä, kuvataidetta, tanssia sekä mediataidetta. Kesällä TaiKon järjestää myös kesäleirejä.

Aikuiset voivat harrastaa käsityötä ja taidetta Kansalaisopisto Almassa. Kursseihin ilmoittautuminen alkaa aina elokuussa tai joulukuussa. Monet kurssit ovat erittäin suosittuja ja voivat täyttyä heti ilmoittautumisen avauduttua, joten kannattaa olla valppaana ja ilmoittautua ajoissa.

Vaasan taitokeskuksessa voit löytää käsityön kursseja ja työpajoja.

Dreijausta

Luonto ja harrastus

Mies poimii mustikoita metsässä

JOKAMIEHEN OIKEUDET

Luonto on suomalaisille hyvin tärkeä asia. Moni suomalainen viihtyy luonnossa ja esimerkiksi retkeilee tai poimii marjoja. Suomessa noudatetaan jokamiehenoikeuksia. Niiden mukaan ihmiset voivat liikkua vapaasti luonnossa, eikä kaikkeen tarvitse kysyä maanomistajan lupaa.

Lisätietoa jokamiehenoikeuksista löydät InfoFinland sivuilta.

Henkilö istuu kivellä saaristossa ja katsoo horisonttiin

VAASAN LUONTO

Vaasan alueella Merenkurkun saaristo muuttuu jatkuvasti maankohoamisen myötä. Tämän vuoksi on laskettu, että 2000 vuoden kuluttua pääsee kävelemään Ruotsin puolelle.

Nainen kävelee metsäpolulla

HARRASTAMINEN ULKONA

Vaasassa voit esim. kalastaa tai retkeillä luontopoluilla. Lapsille on useita leikkipaikkoja. Urheilukentillä voit esim. pelata pallopelejä. Talvisin voit esim. luistella jääkentillä. 

LuontoVaasan sivuilta löydät paljon lisätietoja Vaasan luonnosta ja erilaisista retkeilykohteista.

Etsitkö aktiviteetteja luonnossa? Vaasan seudulla voit esimerkiksi käydä saaristoristeilyllä, vesipuistossa, melomassa, suppailemassa, skeittailemassa, tai sitten kävellä jotain monesta kymmenestä luontoreitistä alueella.  Katso täältä Vaasan kaupungin sivuilta eri vaihtoehtoja.

Verkkokalastajat soutuveneellä

KALASTUS

Kalastus on Suomessa maksullinen harrastus. Tarvitset kalastusluvan, jotta voit kalastaa. Toisinaan tarvitaan myös vesialueen omistajan lupa. Kalastuksenhoitomaksun ja valtion vesien kalastusluvan voit ostaa Metsähallituksen Eräluvat-palvelusta täältä. Yksityisen vesialueen kalastusluvan voit ostaa paikalliselta osakaskunnalta, niitä myydään usein paikallisella huoltoasemalla.  

Onkimiseen et kuitenkaan tarvitse kalastuslupaa. Onki on kalastusväline, jossa ei ole kelaa. Siinä on syöttinä mato tai kala. Myös pilkkiminen eli talvella järven jäällä kalastaminen on sallittua. Jos olet alle 18-vuotias tai yli 64-vuotias et tarvitse minkäänlaista kalastuslupaa. 

Lue lisää kalastamisesta ja kalastusluvista ahven.net sivustolta

Seurakunnat

Suurin osa suomalaisista on kristittyjä, ja suurin uskonnollinen yhdyskunta on Suomen evankelis-luterilainen kirkko, johon kuuluu noin 70 % väestöstä. Suomen ortodoksinen kirkko on toiseksi suurin uskonnollinen yhdyskunta. Hieman yli 1 % väestöstä kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Evankelis-luterilaisella kirkolla ja ortodoksisella kirkolla on Suomessa erityisasema. Niillä on esimerkiksi oikeus kantaa veroa. 

Lista muutamasta seurakunnasta ja uskonnollisesta ryhmästä Vaasassa:

Vaasan kaupungin leikkialueet

LEIKKIALUEET

Vaasassa on useita leikkipaikkoja, joille isommat lapset voivat tulla keskenään leikkimään ja pienemmät lapset vanhempansa tai muun aikuisen kanssa. Leikkipaikat ovat maksuttomia.

Lapsi kiipeilytelineellä

Kaikki Vaasan leikkipaikat löydät tältä sivulta.

Uimarannat

Vaasan uimarannoilla voit uida ilmaiseksi. Virallinen uimakausi on 15.6. – 31.8. Tuona aikana viranomaiset valvovat uimarantojen veden laatua. 

Tytöt istuvat ja hymyilevät Vaasan rannalla

Uimarannoista löydät lisätietoa Vaasan kaupungin sivuilta. Löydät myös karttapalvelun, jossa uimarannat ovat merkittyinä.

Juhlapyhät, ruokakulttuuri ja muut

Ilmapalloja ja ihmisiä vappuna Vaasassa

Suomalaiset juhlapyhät

1.1. Uudenvuodenpäivä

6.1. Loppiainen

Maalis-huhtikuussa: pitkäperjantai ja pääsiäispäivät

1.5. Vappu

Toukokuu: Helatorstai ja helluntai

Toukokuun 2. sunnuntai: Äitienpäivä

Kesäkuun 20. ja 26. päivän välinen lauantai: Juhannuspäivä

31.10.–6.11. välille osuva lauantai: Pyhäinpäivä

Marraskuun 2. sunnuntai: Isänpäivä

6.12. Itsenäisyyspäivä

24. – 25.12. Jouluaatto ja –päivä

26.12. Tapaninpäivä

Lisätietoja juhlapyhistä löydät täältä. 

Puolukoita myynnissä

Suomalainen ruokakulttuuri

Suomalaiset syövät melko tyypillistä eurooppalaista ruokaa, joka on useimmin lihaa, kalaa, perunoita, riisiä tai pastaa. Kasvisruokailusta on tullut yhä suositumpaa. On tavallista syödä kaksi lämmintä ateriaa päivässä, lounas ja päivällinen. Suomessa myös aikuiset juovat usein maitoa.

Suomessa syödään lounasta aikaisemmin kuin monissa muissa maissa. Työpaikolla ja kouluissa lounas on yleensä klo 11.00 – 12.00. Yleinen päivällisaika on noin kello viideltä iltapäivällä.

Suomessa korostetaan usein ruoan terveellisyyttä. Muun muassa ruisleipä ja erilaiset puurot ovat tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Suomen eri alueilla on erilaisia ruokakulttuureja. Esimerkiksi Lapissa syödään paljon poronlihaa, kun taas rannikolla syödään kalaa. Toisaalta ruokakulttuuri muuttuu. Esimerkiksi italialainen pasta ja aasialaiset ruokakulttuurit näkyvät myös Suomessa.

Päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan lapsille ja nuorille ruokaa. Kouluruoka on kaikille ilmaista, eikä kouluun tarvitse ottaa omia eväitä mukaan.

Suomessa juodaan paljon kahvia. Esimerkiksi juhlissa on lähes aina tarjolla kahvia. Työpaikalla kokouksissa juodaan usein kahvia.

Alkoholijuomat ovat Suomessa melko kalliita, ja niiden ostamiselle on ikärajat nuoria henkilöitä varten. Ruokakaupasta saa ostaa vain miedoimpia juomia. Vahvat alkoholijuomat ostetaan valtion säätelemistä Alko-myymälöistä. Auton ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on laissa kielletty, ja siitä voi saada ankaran rangaistuksen.

Ravintolassa syöminen on Suomessa usein kalliimpaa kuin monissa muissa maissa. Myös alkoholijuomat ovat ravintoloissa kalliita. Juomarahaa ei tarvitse jättää, ellei halua antaa kiitosta erityisen hyvästä palvelusta.

Get Together Network -verkosto

Talent Coastline Employment -hankkeen (1.5.2020 – 31.12.2022) englanninkielisen verkoston sivuilta löydät myös esittelyjä vapaaehtoistoimintaan sekä vinkkejä miten selvitä talven pimeästä ajasta.

Nuoret piknikillä