Förbigå menyn
Kvinnor läser i bok

Undervisning i finska och svenska

VASA -Undervisning i finska och svenska

I Finland är nationalspråken finska och svenska.  Finska är det mest använda språket i Finland. I Österbotten har många kommuner svenska som majoritetsspråk, medan finska är språket i alla kommuner i Södra Österbotten.

Det är till hjälp för din integrering i Finland att lära dig det lokala språket och för att hitta arbete och fritidssysselsättningar. Vasa är en äkta tvåspråkig stad då både finska och svenska används samtidigt på många arbetsplatser och fritidsaktiviteter. Men du klarar dig väldigt lätt på engelska också, och därför kan du behöva anstränga dig extra för att lära dig finska eller svenska.

Integrationsutbildning

Avsikten med integrationsutbildningen är att ge dig tillräckliga kunskaper i det finska eller svenska språket för att du ska kunna fungera i samhället och arbetslivet.

Om du har registrerat sig som arbetslös arbetssökande i TE-tjänsterna (arbetskraftsbyrån), ska du genomgå en inledande bedömning för främjande av integration och göra upp en integrationsplan där. Om den sakkunniga på TE-byrån anser att du behöver kunskaper i finska eller svenska för att få sysselsättning, kan du bli antagen till integrationsutbildning. Du får veta tidpunkten, när din kurs börjar på TE-byrån.

TE-tjänster, integrationsutbildning

Språkkurser

Språkkurser kan du hitta på exempelvis medborgarinstitutet Alma i Vasa. Vanligen är det anmälning till kurserna två gånger i året, i augusti för höstens kurser och från december för anmälan till vårens kurser. Om du är student kan du få 10% rabatt på kursen. Om du är arbetslös arbetssökande kan du få 50 % rabatt på kursen.

Mera information om Alma och här är direktlänken till kursanmälan.

Supporting Immigrants in Higher Education in Finland -palvelu (SIMHE)

SIMHE ger gratis vägledning till invandrare som redan har högskolestudier eller som tänker söka studieplats. Målet är att stöda invandrare i frågor såsom högre utbildning i Finland och arbetslivsfrågor, och tjänsten ordnar därför även kurser i finska och svenska. Du kan hitta gratiskurser här.

Fråga servicerådgivaren på Welcome Office för mer information, om hur du kan hitta en lämplig kurs eller andra grupper där du kan träna din finska eller svenska.

Självstudier i finska

På Internet finns många olika kurser i finska och annat material som är till hjälp när du studerar finska.

PÅ INTERNET FINNS T.EX. FÖLJANDE KURSER:

  • Yle Språkskolan – en service, där du kan studera finska eller svenska genom att se på Yles videon i en applikation eller  via en webbläsare.
  • Duolingo – en gratis applikation, där du kan studera finska och svenska lätt och snabbt genom att göra övningar. 

Ladda ner applikationen: Google Play store eller  App store.

Studera via webbläsare: sprakskolan.yle.fi

Självstudier i svenska

Du kan hitta många olika kurser och material i svenska på nätet. Mera information om det svenska språket i Finland (integrationsutbildning, kurser och nätstudier) på InfoFinlands sidor.

Du kan också lära dig med hjälp av applikationer såsom

Ordböcker på webben

Fler kurser i finska av olika slag hittar du på InfoFinland: Finska språket på internet– InfoFinland.

Två kvinnor diskuterar och skrattar i korridoren på arbetsplatsen.

Fördjupa dig i det lokala språket

Servicerådgivare Petra på Welcome Office i Vasa ger några rekommendationer för att lära sig finska eller svenska:

  • Hitta vänner på dina fritidsintressen och var stenhård på att prata finska/svenska med dem. Du kan också registrera dig och delta i FinTandem vid Alma.
  • Titta på finsk tv såsom nyheter på lätt finska eller lyssna på nyheter på lätt svenska på YLE. Se på såpaserier såsom Salatut elämät (pågående sedan 1999) eller andra inhemska serier som du enkelt kan hitta på YLE Areena sändningstjänsten online eller på appen.
  • Läs nyheter på lättfinska (fi: selkosuomeksi) på YLE
  • Ta alla tillfällen i akt att träna finska/svenska runt om i staden, t.ex. i din lokala butik.