Ohita valikko
Naiset katsovat kirjaa

Suomen ja Ruotsin kieli

Vaasa -Suomen ja ruotsin kieli

Suomessa viralliset kielet, eli kansalliskielet, ovat suomi ja ruotsi. Suomen kieltä käytetään eniten Suomessa. Pohjanmaalla monen kunnan enemmistökieli on ruotsi, kun taas Etelä-Pohjanmaalla kaikkien kuntien kieli on suomi.  

Paikallisen kielen oppiminen auttaa sinua kotoutumaan Suomeen, löytämään työtä ja tekemistä vapaa-ajalla. Vaasa on aidosti kaksikielinen; sekä suomea että ruotsia käytetään yhtä aikaa monilla työpaikoilla ja vapaa-ajan toiminnassa. Englanninkielellä pärjäät kuitenkin hyvin helposti, ja siksi saatat joutua ponnistelemaan enemmän suomen tai ruotsin oppimiseen.

Kotoutumiskoulutus

Kotoutumiskoulutuksen tarkoitus on antaa sinulle riittävää suomen- tai ruotsinkielen osaamista, jotta pystyt toimimaan yhteiskunnassa ja työelämässä.  

Jos olet rekisteröitynyt työnhakijaksi TE-palveluihin (työvoimatoimistoon), sinun tulisi siellä tehdä alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma. Jos TE asiantuntija katsoo, että tarvitset suomen- tai ruotsinkielen taitoa työllistyäksesi, voit päästä kotoutumiskoulutukseen. Saat tietoa sieltä, koska kurssisi alkaa. 

TE-palvelut, kotoutumiskoulutus. 

Kielikurssit Vaasassa

Kielikursseja voi löytää esimerkiksi kansalaisopisto Almasta Vaasassa. Kursseille ilmoittaudutaan yleensä 2 kertaa vuodessa, elokuussa syksyn kursseille ja joulukuusta alkaen kevään kursseille.  

Lisää tietoa Almasta ja tästä linkistä voit ilmoittautua kursseille. Jos olet opiskelija voit saada 10% alennuksen kurssista. Jos olet työtön työnhakija, voit saada 50% alennuksen kurssista.

Supporting Immigrants in Higher Education in Finland -palvelu (SIMHE)

SIMHE antaa ilmaista ohjausta maahanmuuttajille, joilla on jo korkeakouluopintoja tai joilla on aikomuksena hakeutua opintoihin. Tavoitteena on auttaa maahanmuuttajien korkeakoulutuksessa Suomessa ja niihin liittyvissä työelämäkysymyksissä, ja palvelu järjestää siksi myös suomen- ja ruotsinkielen kursseja. Maksuttomat kurssit löydät täältä.

Kysy lisää Welcome Officen palveluneuvojalta, löytyisikö sinulle sopivaa kurssia tai muita ryhmiä missä voisit oppia suomea tai ruotsia. 

Suomen kielen itseopiskelu

Internetissä on paljon erilaisia suomen kielen kursseja ja muuta materiaalia, jonka avulla voit opiskella suomen kieltä. 

INTERNETISSÄ ON ESIMERKIKSI SEURAAVIA KURSSEJA: 

  • Yle Kielikoulu – Yle Språkskolan  on palvelu, jossa voit opiskella suomea tai ruotsia katselemalla Ylen videosisältöjä sovelluksessa tai selaimella. 
  • Duolingo on ilmainen appi, jossa voit opiskella suomea ja ruotsia helpompi ja nopeasti tekemällä harjoituksia.  

Lataa sovellus: Google Play-kauppa tai  App store.

Opiskele selaimella: suomea  kielikoulu.yle.fi tai ruotsia  sprakskolan.yle.fi

Ruotsin kielen itseopiskelu

Löydät verkosta monia erilaisia ​​ruotsinkielisiä kursseja ja materiaaleja. Lisätietoa ruotsin kielestä Suomessa (integraatiokasvatus, kurssit ja verkko-opinnot) InfoFinlandin sivuilla.

Voit myös oppia sovellusten avulla, kuten

Sanakirjoja verkossa

Lisää erilaisia suomen kielen kursseja verkossa tai sovelluksissa löydät InfoFinlandista: Suomen kieltä internetissä – InfoFinland

Kaksi naista keskustelee ja nauraa työpaikan käytävällä

Uppoudu paikalliseen kieleen

Palveluneuvoja Petra Welcome Officesta Vaasassa antaa muutamia suosituksia kielen opiskeluun: