Ohita valikko
Nuoret istuvat ikkunalaudalla soittamassa kitaraa

Vapaa-aika

Evijärvi - Vapaa-aika

Evijärvellä on tarjolla monia erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. 

Suomessa vapaa-aikaa vietetään usein harrastusten parissa. Harrastuksia on tarjolla yleensä runsaasti asuinkunnan koosta riippumatta. Yleisimpiä harrastuksia ovat urheiluharrastukset sekä erilaiset kansalaisopistojen kurssit sekä ulkoilu. Harrastaminen on usein maksullista, mutta harvoin kovin kallista, etenkään maaseudulla. Harrastuksissa voit käydä yksin tai tavata myös muita ihmisiä. Voit käydä myös museoissa, teattereissa, elokuvissa sekä muissa tapahtumissa, joista löydät varmasti samanhenkistä seuraa. 

Urheiluseurat

Urheiluseurat tarjoavat eritasoisia harrastusryhmiä eri lajeissa. Evijärvellä voi harrastaa erilaisia urheilulajeja. Harrastaminen on yleensä maksullista. Harrastusmaksu sisältää usein myös vakuutuksen tapaturmien varalle. Lisätietoja tästä. 

Kansalaisopiston kurssit

Kansalaisopistot ovat oppilaitoksia, joiden kursseille voi osallistua kuka tahansa. Kansalaisopistoon on helppo mennä ja sieltä löytyy kursseja kaiken ikäisille vauvasta vaariin. Kansalaisopistossa löydät harrastuksen lähes joka alalta kuten liikunta, musiikki, kielet, kädentaidot, kirjallisuus, teatteri, taide, valokuvaus, tietotekniikka, terveys ja ruoka. Kurssille ilmoittaudutaan etukäteen mutta kesken lukukauden voi myös kysyä onko tilaa. Kurssit ovat suhteellisen edullisia ja niistä voi saada alennuksia. Kansalaisopisto järjestää myös usein mielenkiintoisia ja ilmaisia yleisöluentoja. 

Järviseuden kansalaisopiston kurssitarjonta.

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyö sopii kaikenikäisille ja sitä voi harrastaa lähes kaikkialla, pienissä kylissä ja suurissa kaupungeissa. Samalla voi saada uusia ystäviä ja pitää yllä sosiaalisia verkostoja. Vapaaehtoistyö tuo elämään iloa ja virkeyttä. Oman mielenkiinnon pohjalta voi valita sopivan kohteen kuten vanhusten ja vammaisten auttaminen, lasten harrastustoiminta, vähäosaisten avustustyö, kirpputorit, kädentaidot ja ruoanlaitto. Lähes jokaisessa järjestössä etsitään jatkuvasti vapaaehtoistyöntekijöitä, joten voit olla yhteydessä suoraan sopivaan järjestöön. Järjestöt saman mielenkiinnon kohteen ympärille rakentuneita organisaatioita, joiden toimintaan voit yleensä osallistua joko jäsenenä (maksamalla jäsenmaksun) tai vapaaehtoisena.   

Martat

4H

Pelastakaa Lapset 

MLL

Vapaapalokunta

Miksi kannattaa harrastaa

Harrastus tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Kaikilla harrastajilla on yhteinen mielenkiinnon kohde, jonka ympärillä on luontevaa kokoontua, käydä keskustelua ja tutustua. Harrastaminen lisää hyvinvointia. Samalla ylläpidät omaa terveyttä ja kuntoa. Jokaiselle löytyy varmasti se oma harrastus, johon on mukava mennä ja josta saa jaksamista ja iloa omaan arkeen. 

Seurakunnat

Suurin osa suomalaisista on kristittyjä. 

Suurin uskonnollinen yhdyskunta on Suomen evankelis-luterilainen kirkko, johon kuuluu noin 70 % väestöstä. Suomen ortodoksinen kirkko on toiseksi suurin uskonnollinen yhdyskunta. Hieman yli 1 % väestöstä kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Evankelis-luterilaisella kirkolla ja ortodoksisella kirkolla on Suomessa erityisasema. Niillä on esimerkiksi oikeus kantaa veroa. 

Missä lähin? 

Suomalaiset juhlapyhät

1.1. Uudenvuodenpäivä

6.1. Loppiainen

Maalis-huhtikuussa: pitkäperjantai ja pääsiäispäivät

1.5. Vappu

Toukokuu: Helatorstai ja helluntai

Toukokuun 2. sunnuntai: Äitienpäivä

Kesäkuun 20. ja 26. päivän välinen lauantai: Juhannuspäivä

31.10.–6.11. välille osuva lauantai: Pyhäinpäivä

Marraskuun 2. sunnuntai: Isänpäivä

6.12. Itsenäisyyspäivä

24. – 25.12. Jouluaatto ja –päivä

26.12. Tapaninpäivä

Lisätietoja juhlapyhistä löydät täältä.

Harrastukset

URHEILU

Voit harrastaa monia eri liikuntalajeja, esim. hiihtoa, luistelua, jääkiekkoa, kamppailulajeja, kiipeilyä, jalkapalloa, koripalloa, lentopalloa, salibandya, sulkapalloa, tennistä, suunnistusta, tanssia, joogaa, jumppaa, kuntosalia, kahvakuulaa, uintia ja yleisurheilua. 

Kun harrastuksissa on ohjaaja, harrastustoiminta on yleensä maksullista. Jos olet työtön, voit saada maksusta alennusta. 

Monia liikuntalajeja voit harrastaa myös ilmaiseksi (esim. hiihto, jääkiekko, jääpallo ja luistelu sekä uinti uimarannalla) tai maksamalla pienen pääsymaksun (esim. uinti uimahallissa tai maauimalassa). 

Lisätietoja harrastusseuroista saat paikalliselta maahanmuuttokoordinaattorilta seuraavista lajeista:
Hiihto
Jalkapallo
Jääkiekko
Kamppailulajit
Kiipeily
Koripallo
Kuntoilulajit
Lentopallo
Pyöräily
Salibandy
Skeittaus
Sulkapallo
Suunnistus
Tanssi
Tennis
Yleisurheilu

MUSIIKIN OPISKELU

Keski-Pohjanmaan Konservatorio

 

Kaupungin palvelut

KIRJASTO

Kirjastossa on kirjoja lapsille ja aikuisille monilla eri kielillä.
Voit lainata ilmaiseksi kirjoja, musiikkia, elokuvia tai lehtiä.

Lainaamista varten tarvitset kirjastokortin.
Sen saat kirjastosta.
Muista ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.
Kirjastokortti on maksuton.
Jos hukkaat sen, joudut maksamaan uudesta kortista.

Kirjastossa voit käyttää tietokonetta.
Kirjaston työntekijä auttaa sinua mielellään.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu vastaa mihin tahansa kysymykseen.
Voit jättää kysymyksesi verkkolomakkeella suomeksiruotsiksi tai englanniksi.
Vastauksen saat sähköpostiisi ja se julkaistaan palvelun verkkosivuilla.

Sinua lähin kirjasto: Evijärven kunnankirjasto, Voltintie 6, 62510 KUOPPA-AHO

Jokamiehen oikeudet

Luonto on suomalaisille hyvin tärkeä asia. Moni suomalainen viihtyy luonnossa ja esimerkiksi retkeilee tai poimii marjoja. Suomessa noudatetaan jokamiehenoikeuksia. Niiden mukaan ihmiset voivat liikkua vapaasti luonnossa, eikä kaikkeen tarvitse kysyä maanomistajan lupaa.

Lisätietoa jokamiehenoikeuksista löydät täältä.

Luonto

Voit esim. kalastaa tai retkeillä luontopoluilla. Lapsille on useita leikkipaikkoja. Urheilukentillä voit esim. pelata pallopelejä. Talvisin voit esim. luistella jääkentillä. 

KALASTUS

Kalastus on Suomessa maksullinen harrastus. Tarvitset kalastusluvan, jotta voit kalastaa. Toisinaan tarvitaan myös vesialueen omistajan lupa. Kalastuksenhoitomaksun ja valtion vesien kalastusluvan voit ostaa Metsähallituksen Eräluvat-palvelusta täältä. Yksityisen vesialueen kalastusluvan voit ostaa paikalliselta osakaskunnalta, niitä myydään usein paikallisella huoltoasemalla.  

Onkimiseen et kuitenkaan tarvitse kalastuslupaa. Onki on kalastusväline, jossa ei ole kelaa. Siinä on syöttinä mato tai kala. Myös pilkkiminen eli talvella järven jäällä kalastaminen on sallittua. Jos olet alle 18-vuotias tai yli 64-vuotias et tarvitse minkäänlaista kalastuslupaa. 

 

Leikkipaikat

Evijärvellä on useita leikkipaikkoja, joille isommat lapset voivat tulla keskenään leikkimään ja pienemmät lapset vanhempansa tai muun aikuisen kanssa. Leikkipaikat ovat maksuttomia. Leikkipaikat löydät täältä.

Urheilukentät

Evijärvellä on useita urheilukenttiä, joilla voit pelata pallopelejä, ja jääkenttiä, joilla voit talvisin pelata esim. jääkiekkoa sekä luistella.

Urheilupaikkoja löydät täältä

Uimarannat

Uimarannoilla voit uida ilmaiseksi. Virallinen uimakausi on 15.6. – 31.8. Tuona aikana viranomaiset valvovat uimarantojen veden laatua.

Uimarannat löydät täältä

Suomalainen ruokakulttuuri

Suomalaiset syövät melko tyypillistä eurooppalaista ruokaa, joka on useimmin lihaa, kalaa, perunoita, riisiä tai pastaa. Kasvisruokailusta on tullut yhä suositumpaa. On tavallista syödä kaksi lämmintä ateriaa päivässä, lounas ja päivällinen. Suomessa myös aikuiset juovat usein maitoa.

Suomessa syödään lounasta aikaisemmin kuin monissa muissa maissa. Työpaikolla ja kouluissa lounas on yleensä klo 11.00 – 12.00. Yleinen päivällisaika on noin kello viideltä iltapäivällä.

Suomessa korostetaan usein ruoan terveellisyyttä. Muun muassa ruisleipä ja erilaiset puurot ovat tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Suomen eri alueilla on erilaisia ruokakulttuureja. Esimerkiksi Lapissa syödään paljon poronlihaa, kun taas rannikolla syödään kalaa. Toisaalta ruokakulttuuri muuttuu. Esimerkiksi italialainen pasta ja aasialaiset ruokakulttuurit näkyvät myös Suomessa.

Päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan lapsille ja nuorille ruokaa. Kouluruoka on kaikille ilmaista, eikä kouluun tarvitse ottaa omia eväitä mukaan.

Suomessa juodaan paljon kahvia. Esimerkiksi juhlissa on lähes aina tarjolla kahvia. Työpaikalla kokouksissa juodaan usein kahvia.

Alkoholijuomat ovat Suomessa melko kalliita, ja niiden ostamiselle on ikärajat nuoria henkilöitä varten. Ruokakaupasta saa ostaa vain miedoimpia juomia. Vahvat alkoholijuomat ostetaan valtion säätelemistä Alko-myymälöistä. Auton ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on laissa kielletty, ja siitä voi saada ankaran rangaistuksen.

Ravintolassa syöminen on Suomessa usein kalliimpaa kuin monissa muissa maissa. Myös alkoholijuomat ovat ravintoloissa kalliita. Juomarahaa ei tarvitse jättää, ellei halua antaa kiitosta erityisen hyvästä palvelusta.